DETALII TERMOSEMINEE CTM - Intrebari frecvente

Intre factorii care recomanda lemnul ca sursa de caldura, mentionam:

– ECOLOGIC: Dioxidul de carbon(CO2) emanat din arderea lemnului este acelasi pe care plantele il absorb pe durata procesului lor de crestere

Se realizeaza in acest mod un sistem eco-compatibil.

– ECONOMIC: Combustibilii lemnosi utilizati pentru centralele(cazanele) pe lemn, proportional cu caldura produsa, costa mai putin decat celelalte tipuri de combustibili (gaz, gpl si metan).

Pentru ca un generator de caldura pe lemne sa aiba eficienta maxima, trebuie intretinuta temperatura interna mare si trebuie furnizat oxigen suficient pentru o ardere cat mai buna a lemnului. Dorind simplificarea procesului de ardere a lemnului, se poate spune astfel: cand lemnul arde, traverseaza trei faze de combustie:

a) Orice lemn contine un procent de umiditate care, in prima faza se evapora.
O parte a caldurii produsa de foc este consumata pentru eliminarea umiditatii,de aceea este mai convenabil folosirea lemnului uscat natural(max.20%umiditate).

b) Pe masura ce temperatura creste la un nivel situat intre 260 si 360 grade celsius, lemnul se descompune in carbune si un mic procent de gaz

c) Carbunele incepe sa arda ajungand la o temp. intre 540Ëš pana la 705ËšC, lasand cenusa nearsa. In aceasta faza se produce cea mai mare parte a caldurii pt exploatare.

Puterea calorica interna a lemnului este exprimata, in general in kcal/kg si reprezinta cantitatea de caldura generata din arderea completa a unui kg de lemn. Puterea calorica depinde de calitatea lemnului si procentul de umiditate continut.

Puterea termica este cantitatea de energie in unitatea de timp in care lemnul furnizeaza caldura,exprimata in kw sau in kcal/h (1kw x 0,860 = 1000 kcal/h).

Randamentul de ardere este raportul intre puterea termica utilizata (cea a agentului termic) si puterea termica disponibila (puterea calorica a combustibilului pe unitate de masura).

Alegerile cele mai bune sunt: frasin, fag, stejar, carpen, artar, toate tipuri de lemn cu o inalta putere calorica, cu ardere usoara,sunt usor de taiat si care produc putin fum:

TIPUL DE LEMN

CANTITATEA DE CALDURA

FACILITATE DE ARDERE

DENSITATEA FUMULUI

FACILITATE DE TAIERE

LEMNE DURE

ARTAR

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

MESTEACAN

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

CIRES

MEDIE

BUNA

MICA

BUNA

FAG

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

FRASIN

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

NUC

MEDIE

BUNA

MICA

BUNA

ULM

MEDIE

MEDIE

MEDIE

DIFICILA

PLOP

MICA

BUNA

MEDIE

DIFICILA

STEJAR

INALTA

BUNA

MICA

BUNA

LEMNE DULCI

BRAD

MICA

MEDIE

MEDIE

MEDIE

LARICE

MEDIE

BUNA

MEDIE

BUNA

PIN

MICA

MEDIE

MEDIE

MEDIE

Un cos de fum este conducta (tubul) care colecteaza fumul generat din ardere si il directioneaza spre mediul extern.

Cosul de fum reprezinta un factor esential pentru o buna functionare a oricarei generator de caldura.

Materialele folosite pentru realizarea unui cos de fum se pot imparti in doua categorii:

 • materiale de constructie uzuale: beton, caramida refractara etc.
 • materiale metalice: tabla din otel, tabla zincata, tabla din otel inoxidabil etc.

Cosurile metalice(de sectiune circulara in inox) sunt de preferat pentru o mai buna eficienta si pentru un montaj mai usor, rapid si economic.

Pentru o functionare optima un cos de fum trebuie sa corespunda normelor UNI 10683:

 • Materialele folosite la cosul de fum trebuie sa reziste la produsele arderii (caldura),sa fie impermeabile si bine izolate
 • Sa aibe pozitionare preponderent verticala iar eventualele coturi de racordare sa nu aiba o inclinatie mai mare de 45 Ëš
 • Sa fie bine distantat de materiale combustibile sau inflamabile
 • Sa aiba sectiunea interna de preferinta circulara: sectiunile patrate sau dreptunghiulare trebuie rotunjite si nu trebuie sa aiba o sectiune mai mica de 20mm.
 • Sa aiba sectiunea interna constanta,libera si independenta.
 • Sa aiba sectiuni dreptunghiulare cu un raport maxim intre laturi de 1,5.
 • Se recomanda: cosul de fum sa fie dotat cu o camera de strangere a materialelor solide si eventual al condensului situata sub nivelul de racordare al cosului, sa aiba un acces usor pentru vizitare si curatire.

In ceea ce priveste cosul de fum (conducta sau elementul de legatura intre generatorul de caldura si cosul de fum pentru evacuarea produselor arderii) urmariti urmatoarele indicatii:

 • este interzisa utilizarea tuburilor metalice flexibile si din fibra cimentata pentru legatura (canale de fum sau racorduri) de la termosemineu la cosul de fum.
 • cosurile de fum nu trebuie sa traverseze locuri in care este interzisa instalarea de aparate cu combustie.
 • montajul cosurilor de fum trebuie efectuat in asa fel incat sa se asigure o buna eliminare a fumului pentru a garanta conditiile de functionare al aparatului, limitand formarea condensului si evitand traversarea pe langa aparatul in functiune.
 • trebuie evitat montajul in plan orizontal.
 • canalul de fum trebuie sa aiba sectiunea costanta.

In locuintele moderne, dotate cu sisteme de inchidere ermetica,este nevoie de o priza de aer externa, astfel incat cantitatea de oxigen prezenta in locul unde este instalat generatorul de caldura sa nu devina insuficienta pentru o buna ardere. Lipsa oxigenului, induce o ardere dificila si incompleta care reduce partial puterea calorica a lemnului si care, in schimbul producerii de (CO2) provoaca emanarea (CO), o substanta foarte nociva.

Priza de aer evita patrunderea fumului generat din ardere in incapere si imbunatataste tirajul.

Priza de aer externa trebuie sa corespunda urmatoarelor reguli:

a) Sa aiba o sectiune libera totala conform instructiunilor , iar in lipsa acestora macar:

 • pentru aparate cu focar deschis: 50% din sectiunea cosului de fum cu un minim de 200 cm2 liberi langa priza de aer externa
 • pentru aparate cu focar inchis :80 cm2 liberi langa priza de aer externa.

b) Sa comunice direct cu exteriorul.

c) Trebuie protejata cu un gratar adaptat sau plasa de sarma, evitand orice posibila obstructie sau reducere de sectiune.

a) Ce este?
Termosemineul este un generator de caldura foarte asemanator traditionalelor sobe cu lemne, dar dotat cu un schimbator de caldura in masura sa  produca apa calda pentru incalzire si apa calda sanitara.

b) Cum se instaleaza?
Termosemineul trebuie instalat exclusiv in circuit deschis( cu vasul de expansiune deschis, pozitionat la inaltime fata de instalatie, in comunicare cu atmosfera.

c) Cum functioneaza?
Odata pozitionata  instalarea vasului de expansiune deschis, se poate incepe montajul.
Acest tip de aparat poate fi considerat in totalitate o centrala termica.

Inima sistemului este schimbatorul de caldura pe apa, constituit de un corp in inox special,care se leaga direct la instalatia de incalzire. Aceasta conexiune este suplimentata cu o serie de supape si valve de siguranta si de descarcare a aerului precum si cu o pompa de circulatie comandata de un panou de comanda electronic, intr-un mod care permite functionarea instalatiei cu toata siguranta si cu maxima economie.

Termosemineul este in masura sa incalzeasca o locuinta pana la 300mp independent de numarul de nivele.

Termosemineele CTM sunt dotate cu un sistem automat de curatare, astfel resturile arderii nu se lipesc de pereti, la schimbarea temperaturii. Este necesara o intretinere periodica, anuala, de la centrala la cosul de fum si curatarea periodica a sertarului de cenusa pentru e asigura o intrare suficienta de aer curat necesar arderii. In ceea ce priveste curatarea geamurilor se gasesc in comert numeroase produse speciale sau daca nu se poate utiliza un burete umed acoperit cu cenusa.

Imbracaminti Termoseminee